Vermeerderen van Lithops

 

Lithops vermeerderen gebeurt in bijna alle gevallen doorzaaien. Het is wel mogelijk om clusters te delen maar deze mannier van vermeerderen is traag en de meeste liefhebbers zullen hun in vele jaren opgebouwde clusters niet graag beschadigen. Stekken is op zich niet moeilijk, snij een hoofdje af met een deel wortel erbij in het voorjaar en pot op als een normale plant. Geef na een paar weken langzaam wat water tot het plantje duidelijk water opneemt. Dit is duidelijk te zien aan het opzwellen van het plantlichaam. Hierna kan het plantje behandeld worden als een normale plant.

    zaden
                                     

Om te zaaien heb je natuurlijk zaden nodig. Lithops zaden zijn stof fijn met een grootte tussen 0,4 en 1 mm. Goede zaadhandelaren zie bijlagen)  verkopen ze meestal in porties van 20 zaden wat in de praktijk bijna altijd tussen de 10 en 20 zaailingen oplevert bij de door mij gebruikte zaaimethode. Alleen bepaalde cultivars hebben slechtere kiemresultaten. Het is dus niet voor niets dat veel van deze cultivars relatief zeldzaam zijn. Met behulp van kunstlicht kan je Lithops het hele jaar zaaien met uitzondering van de zomer. In de zomer is de temperatuur zowel in de kas als in huis te hoog wat verminderde kiemresultaten geeft. Zelf zaai ik bij voorkeur in oktober met behulp van een LED-lamp (Info LED-lamp zie bijlagen). Ik zaai nooit in de kas. Mijn ervaring is dat er in de kas altijd een relatief grote populatie Sciara-vliegjes aanwezig is die de grootste vijand is van jonge lithopsplantjes. In huis valt dit meestal mee hoewel het aan te bevelen is om geen kamerplanten te houden in de kamer waar de zaailingen staan. Een kennis houdt een aantal vleesetende planten bij zijn zaailingen en dat werkt ook.

Mijn zaailingen staan in een vensterbank op het Noorden met een 15 wat LED-lamp per kamersje van 35 x 23 cm en laat de lamp 13 uur per dag branden . Als er wel zon op het raam valt dan moet er geschermd worden met bijvoorbeeld bakpapier.

De "grond"die ik gebruik is gezeefd bims of flugsand. Eerst zeef ik al het materiaal kleiner dan 3 mm er uit. Dit fijne materiaal zeef ik nog een keer met water op een 1 mm zeef.  Ik raad het gebruik van alle organische materialen bevattende substraten af. Ten dele door de aantrekkingskracht voor Sciara-vliegjes maar ook doordat het te lang vocht vasthoudt.

Het water dat ik gebruik is regenwater wat ik voor de zaailingen altijd kook en zeef (Koffiefilter). Het eerste water wat ik geef is bemest met een laag stikstof totaal meststof (ik gebruik Albatros HYDRO) theelepeltje per 10 liter water).

De optmale temperatuur voor de kieming is 15 tot 20 gr C overdag en wat minder (tot 10 graden C) in de nacht. Na enkele weken kan de temperatuur verhoogt worden tot 25 C overdag maar bij 20 C groeien ze ook.

 

Hier een beschrijving van hoe ik te werk ga: 

        wat heb je nodig: 

                                         

Om te beginnen moet al het materiaal "gesteriliseerd" worden. Potjes en kamerkasje goed afwassen met heet water met een beetje WC-reiniger daarna goed afspoelen. Het zaaimedium gedurende 1 uur in een 200 graden oven. Hierna vullen we de potjes met de afgekoelde "grond" to een paar milimeter onder de rand en halveren de potjes met de strookjes plastic. Om te voorkomen dat het materiaal uit de gaatjes aan de onderkant van de pot spoelt eventueel een dun laagje cocopeat gebruiken.

Hierna zaaien we de zaden met 1 soort per vakje. Zorg er hierbij voor dat je geen gelijkende soorten in 1 potje zaait om de verstekelingen te kunnen herkennen. Ik gebruik de truc met de Post-it om de zaden goed te verdelen. De zaden op een wit diep soepbord strooien. Pas goed op dat alle zaden uit het zakje zijn, dat lukt meestal alleen door het zakje te verscheuren. Schep daarna met een gebogen Post-it de zaden op en verdeel in het potje (Zie foto). De zaden verder niet bedekken. Ze liggen dus bovenop het substraat. Wel na zaaien 1 keer potje licht kloppenop de tafel.

zaaien1  zaaischepje

Als alle zaden gezaaid zijn dan laten we de potjes het (bemestte) water opzuigen totdat de potjes vol verzadigd zijn. Als dit klaar is de potjes een keer licht besproeienom de zaden goed in contact met de grond te laten komen. Hierna gaat de kap over de bak en zetten we het kasje op zijn uiteindelijke plek.

 

en hoe nu verder:

 Omdat het kasje bijna dicht is verdampt er geen water en hoeven we de eerste twee weken niets anders te doen dan af en toe kijken. Na 5 dagen zullen de eerste zaden kiemen en na twee weken is dit proces voltooid en kunnen we beginnen met luchten. Ik begin met een lucifer doosje onder de lange kant van het kasje en na 3 tot 4 weken haal ik de kap helemaal weg, te lang in het vochtige klimaat verhoogt de kans op schimmel.

27 dagen91200

                                   24 dagen na zaaien                                                     90 dagen na zaaien                                                                        200 dagen na zaaien

Nadat het zichtbaar is dat de bovenlaag van de potjes opdroogd kan elke ochtend gesproeid worden. Vanaf een week of 6 kan dat verminderd worden. Vanaf 3 maanden beginnen de eerste plantjes hun eerste echte bladpaar te krijgen en kunnen we een eerste indruk krijgen hoe de volwassen plantjes er uit gaan zien. Vanaf dat stadium behandel ik de plantjes als volwassen planten. Eerst water geven als het substraat helemaal droog is. Vanaf dat moment laat ik het water altijd van onderaf opzuigen. Na 6 maanden nog een keer een zelfde bemesting geven als de eerste keer. Het is dan ondertussen April geworden en de bak verhuist naar de kas maar wordt wel onder een schaduwdoek gehouden voor de rest van het jaar. In de kas verspeen ik de plantjes na de hitte van juli en augustus. De plantjes hebben dan genoeg tijd om te wennen aan de nieuwe omstandigheden en hun eerste droge winter. De beste zaailingen kunnen dan meer dan 1 cm diameter zijn. Het klinkt vreemd maar het inkorten van de wortels voor het verplanten zorgt voor een snellere hergroeit en voorkomt dat de peenworten "geknakt"in de nieuwe pot komt (zie foto).
verplanten


Wat kan er mis gaan:

Andere soorten

Ik heb dezelfde methode met dezelfde temperaturen succesvol gebruikt bij de volgende soorten: Dinteranthus/Argyroderma/Faucaria/Pleiospilos. Voorzichtig durf ik te stellen dat alle Zuid-Afrikaanse vetplantjes met deze methode gezaaid kunnen worden.Bijlagen